Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysViikon varrelta - kotimaan talousuutisia lyhyestiKilpailuvirasto esittää Ylen ja Soneran Digita-kaupan kieltämistä

Kilpailuvirasto esittää Yleisradion ja Soneran välisen Digita-kaupan kieltämistä. Asia menee nyt kilpailuneuvoston käsittelyyn, jonka tulee tehdä asiassa päätös kolmen kuukauden kuluessa, Yleisradio kertoi keskiviikkona.

Yleisradio ja Sonera sopivat viime marraskuussa, että Sonera ostaa kolmanneksen Ylen tytäryhtiöstä Digitasta. Digita vastaa radion ja television valtakunnallisten lähetys- ja siirtoverkkojen sekä tulevan maanpäällisen digitaalisen verkon rakentamisesta.

Kilpailuviraston mielestä kauppa rajoittaisi kilpailua, koska se vahvistaisi Digitan markkina-asemaa lähetyspalveluissa ja Soneran asemaa alueellisilla tilaajayhteysverkon ja kaapelitelevisioverkon markkinoilla.

Yleisradion kanta on, ettei yrityskaupalla ole vaikutusta kilpailutilanteeseen, koska Soneran alueelliset kaapeli- ja televerkot eivät kilpaile Digitan valtakunnallisen maanpäällisen lähetysverkon kanssa.


Pienet tietoliikennealan yritykset luottavat kasvuun

Suomalaisten tietoliikennealan yritysten kasvutavoite on tuoreen kyselytutkimuksen mukaan keskimäärin 40 prosenttia vuodessa, jota yrityksissä pidetään vielä maltillisena ennustuneena.

Suurimpana riskinä pidetään avainhenkilöstön menettämistä kilpailijalle, teknologian kehityksen suunnan muutokseen ei sen sijaan uskota.

Lappeenrannan teknillisellä korkeakoululla on kartoitettu ohjelmistoja ja sisältöjä tuottavien pk-yritysten osaamista ja haasteita. Valtaosa kohdeyrityksiä on pieniä ja nuoria. Kansainvälistyminen on alkanut kuitenkin hämmästyttävän nopeasti, sillä yli puolet kyselyyn vastanneista harjoittaa jo kansainvälistä toimintaa.

- Yritysten kasvutavoite kuulostaa kovalta, mutta ala kasvaa rajattomasti ja osaajat todella pärjäävät. Mutta jos osaaminen keskittyy pörssitiedotteiden tekemiseen, kyseessä on varma kupla, arvioi tutkimusjohtaja Jarmo Partanen.

Kyselyyn vastasi 171 yritystä eri puolilta Suomea. Kyselytutkimus on osa laajempaa tutkimushanketta, jossa selvitetään pienten ja suurten tietoliikennealan yritysten yhteistyömalleja.

Teknologian edistämiskeskuksen, Soneran ja pk-yritysten rahoittama tutkimus valmistuu ensi keväänä. Sen parissa työskentelee parikymmentä LTKK:n tutkijaa.


Exel pyrkii pörssin päälistalle

Mäntyharjulainen Exel jätti tiistaina hakemuksen, jossa yhtiö ilmoittaa pyrkivänsä Helsingin pörssin päälistalle.

Exelin osake on noteerattu pörssin I-listalla vuoden 1998 syksystä lähtien. 40 vuotta sitten perustetun Exelin tunnetuimpia tuotteita ovat salibandymailat, maastohiihto- ja kävelysauvat, purjelaudan mastot sekä lujitemuoviprofiilit. Yhtiön tehtaat sijaitsevat Mäntyharjulla ja Kiihtelysvaarassa sekä Rohrdorfissa Saksassa.

Viime vuonna konsernin liikevaihto oli 202 miljoonaa markkaa ja se työllistää 240 henkilöä. Tälle vuodelle yhtiö tavoittelee vähintään 15 prosentin liikevaihdon kasvua.

Liiketoimintaan yhtiö hakee lisäystä mm. orgaanisesta kasvusta sekä uusien liiketoimintojen liittämisestä konserniin.


Suomen inflaatio EU:n toiseksi korkein

Suomen inflaatio oli maaliskuussa toiseksi korkein Euroopan unionissa, 3,2 prosenttia. Irlannissa inflaatio on kiihtynyt 5,0 prosenttiin, ilmenee EU:n tilastokeskuksen Eurostatin tiistaina julkistamista luvuista.

Espanjassa, Luxemburgissa ja Tanskassa inflaatio oli 3,0 prosenttia edellisen vuoden maaliskuuhun verrattuna. Hitainta hintojen nousu on Eurostatin mukaan ollut Britanniassa, 0,7 prosenttia. Ruotsissa ja Portugalissa inflaatio oli 1,4 prosenttia.

Keskimääräinen inflaatio oli euroalueella 2,1 prosenttia ja koko EU:ssa 1,9 prosenttia. Inflaatio kiihtyi helmikuusta yhdeksässä jäsenmaassa ja pysyi muuttumattomana neljässä.


Comptelin tulos kaksinkertaistui

Tietoliikennealalla toimivan Comptelin tulos ja liikevaihto kasvoivat reippaasti tammi-maaliskuussa. Katsauskauden liikevaihto oli 82 miljoonaa markkaa, joka oli 65 prosenttia viime vuoden vastaavan kauden liikevaihtoa suurempi.

Yhtiön tulos rahoituserien yli kaksinkertaistui 31 miljoonaan markkaan, ja tuloksen osuus liikevaihdosta suureni selvästi vuodentakaisesta tasosta. Osakekohtainen tulos kasvoi sekin 0,21 markkaan viimevuotisesta 0,11 markasta.

Comptel kertoo, että MDS-tuotteiden ja viennin osuus liikevaihdosta on kasvanut, samoin kuin operaattoreiden tilaajamäärien kasvuun perustuvat lisenssitulot. Yhtiön mukaan mediaattorimarkkinoiden kasvunäkymät ovat edelleen hyvät.

Koonnut: IA
20.4.2000


Talous-sivulle