Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Ohjelmistotuoteala yhä kovassa kasvussa



Ohjelmistotuotealan rajulle kasvulle ei ole näkyvissä loppua. Teknillisen korkeakoulun TAI-tutkimuslaitoksen kyselyn perusteella alan liikevaihdon arvioidaan vuosien 1998 ja 2002 välisenä aikana kasvavan peräti noin 130 prosenttia. Kansainvälisen liikevaihdon odotetaan kasvavan lähes yhtä nopeasti eli lähes 120 prosentin vauhtia.


Vuoteen 2010 mennessä alan liikevaihdon on eri arvioissa ennakoitu kasvavan 50:een tai jopa 70 miljardiin markkaan, kun se vuonna 1998 oli noin 10 miljardia markkaa.

- Suomessa on alalla erikoisosaamista, jolla voidaan saavuttaa jopa maailmanlaajuisesti merkittäviä markkinaosuuksia, Tietotekniikan liiton toiminnanjohtaja Jouko Ruissalo sanoo.

Jalka pitää kuitenkin saada oven rakoon nopeasti, sillä huimasti kehittyvällä alalla tuotteiden elinkaari on lyhyt.

- Niillä, joilla on tuoteidea, on myös hyvin kiire saada se markkinoille jopa ennen kuin kaikki sovellukset ovat valmiina, sillä muuten vaikkapa Israelista tai Intiasta tuleva kilpailija saattaa ehtiä edelle. Tämä edellyttää toimivaa riskirahoitusta ja monipuolista kansainvälisen liiketoiminnan osaamista, Ruissalo arvioi.

Myös TAI-tutkimuslaitoksen kyselyyn vastanneet yritykset itse arvioivat tarvitsevansa lisää osaamista juuri kansainvälisten laki- ja sopimusasiain hoidossa sekä tuotteen kansainvälistämisessä, markkinoinnissa ulkomaille ja jakelukanavien rakentamisessa.

Ydinosaaminen eli ohjelmistojen tekeminen yrityksillä on jo heidän omasta mielestään hyvin hallussa.

Ohjelmistoalan kasvun tukemiseksi on jo vireillä useita kehitysohjelmia, muun muassa Tekesin juuri aloittama SPIN 2000-2003 -ohjelma sekä viime vuonna aloitettu Ohjelmistotuoteliiketoiminnan osaamiskeskuksen toiminta.


Henkilöstöä kolmannes lisää

TAI:n selvityksessä oli mukana 200 yritystä eli noin puolet kaikista ohjelmistotuotteiden valmistajista. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi viime vuonna noin 50 prosenttia 2,8 miljardiin markkaan.

93 vastaajaa harjoitti kansainvälistä liiketoimintaa, joka niillä kasvoi keskimäärin lähes 59 prosenttia noin 750 miljoonaan markkaan.

Valtaosa kyselyyn vastanneista yrityksistä oli alle 5 vuotta toimineita ja pieniä, alle 20 työntekijän yrityksiä. Yli puolella liikevaihto jäi vielä alle 5 miljoonaan markkaan ja 5-20 miljoonan liikevaihtoon ylsi vajaa kolmasosa.

Yksi alan kasvua hillitsevä tekijä saattaa vastaisuudessa olla pula osaavasta henkilöstöstä. Kyselyyn vastanneissa yrityksissä henkilökunnan määrä kasvoi viime vuonna lähes kolmanneksella 8 500 henkeen, joista hieman yli 5 000 työskenteli nimenomaan ohjelmistotuotteiden parissa.

Vuoteen 2002 mennessä yritykset ennakoivat väkimäärän kasvavan peräti 80 prosenttia vuoden 1998 luvuista. Tutkimuksen tilasivat Finpro, Innopoli, Tekes, Teknillinen korkeakoulu, Tietotekniikan liitto ja SFK Finance.


Positiivinen kasvuspiraali ruokkii kehitystä

Usko tulevaisuuteen ei horju ainakaan ohjelmistoalan yrittäjien keskuudessa. PC-tietokoneiden testiohjelmia kehittävän MadOnionin toimitusjohtaja Aki Järvilehto laskee firman työntekijämäärän tuplaantuneen puolen vuoden välein siitä lähtien, kun yritys vuonna 1997 perustettiin. Nyt väkeä on 33 henkeä.

- Viimeaikaista kehitystä seuratessa oma kasvuvauhti tuntuu jopa melko rauhalliselta, Järvilehto sanoo.

Ohjelmistotuoteala on hänen mielestään kokenut vuoden 1997 jälkeen perusteellisen mullistuksen. Pelisääntöjä on pistänyt uusiksi muun muassa Helsingin pörssin NM-lista.

Alan yritysten näyttävät listautumiset ovat lisänneet räjähdysmäisesti sijoittajien kiinnostusta ja tuoneet riskirahaa tarjolle aivan eri tavalla kuin muutama vuosi sitten.

Samalla nuorten yrittäjien riskinsietokyky on kasvanut niin, että tarjolla olevaa rahaa uskalletaan myös ottaa käyttöön, vaikka perinteisin mittarein yrityksen tuloskunto ei siihen ehkä kannustaisi.

- Lisäksi alalla alkaa olla kokeneita toisen kierroksen pelaajia, jotka ovat kasvattaneet yhden yrityksen listaukseen asti ja tukevat nyt uusien kasvua. Nälkäisten nuorten tekijöiden, rahan ja osaamisen kombinaatio synnyttää alalle positiivisen kasvuspiraalin, Järvilehto hehkuttaa.

Vanhoista tekijöistä kenties tunnetuin eli F-Securen Risto Siilasmaa johtaa kokeneesti myös MadOnionin hallitusta.

STT-MH
21.4.2000


Talous -sivulle