Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysSynkkä selvitys ympäristön tilasta:

Puolet maailman kosteikoista ja metsistä tuhottuTuore amerikkalaisraportti maalaa varsin synkän kuvan maapallon ympäristön nykytilasta ja tulevaisuudesta. Luonnonvarojen kasvava kysyntä uhkaa ympäristön terveydentilaa, vaikka tietoisuus ympäristöongelmista onkin kasvanut.


Selonteon mukaan puolet maapallon kosteikoista on kadonnut viimeisten sadan vuoden aikana. Kaksikymmentä prosenttia suolattoman veden kalakannasta on kadonnut ja ryöstökalastus uhkaa myös merien kalakantoja.

Puolet maapallon metsistä on hävinnyt ja sademetsien hakkaaminen etenee hälyttävää vauhtia; yhdeksän prosenttia maailman puulajeista on jo vaarassa hävitä.

Selvityksen on tehnyt riippumaton tutkimuslaitos World Rescources Institute. Tutkimuksen oli tilannut YK ja sitä käsitellään syyskuussa maailmanjärjestön yleiskokouksessa. Ympäristöselvitystä on tehty kahden vuoden ajan ja mukana on ollut lähes kaksisataa tiedemiestä.


Hankalia seurauksia ihmisille

Maailman ekosysteemit ovat vaarassa, ja jos suuntaa ei saada muutettua, seuraukset saattavat olla tuhoisat ihmiskunnalle, varoitetaan selvityksessä.

- Liian kauan sekä rikkaissa että köyhissä maissa on keskitytty siihen, kuinka paljon ihmiset voivat hyötyä ekosysteemeistä ja liian vähän kiinnitetään huomiota toimien seurauksiin, varoitetaan raportissa.

- Me voimme jatkaa maailman ekosysteemien horjuttamista sokeasti tai voimme oppia käyttämään niitä kestävämmällä tavalla, toteaa YK:n ympäristöohjelman pääjohtaja Klaus Töpfer selonteossa.

YK perää myös lisätutkimuksen tarvetta, sillä ekosysteemien terveydentilasta tiedetään yhä erittäin vähän.

STT-IA
21.4.2000


Ulkomaat -sivulle