Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestysPiilorasismi on luultua yleisempääPiilorasismi on koululaisten piirissä selvästi yleisempää kuin on luultu.


Turun yliopistossa valmistumisvaiheessa oleva tutkimus antaa viitteitä myös siitä, että piilorasismia esiintyy yllättävän paljon pitemmällekin koulutetun väestön keskuudessa. Rasismi on erikoisesti poikien ja miesten tyypillinen ajattelutapa.

Turun yliopiston dosentti Osmo Virrankoski on selvittänyt noin 10 vuoden ajan koululaisten rasismia ja isänmaallisuutta. Tutkimuksessa on ollut yli 1 000 peruskoulun 9. luokan oppilasta maan eri puolilta.

Tutkija sanoo, että rasismin kannatus on lisääntynyt nuorten keskuudessa koko 1990-luvun ajan.
- Rasistiset asenteet ovat kasvaneet 15 prosentista 27 prosenttiin vuodesta 1990 vuoteen 1998.

Näkyväksi rasistiseksi äärijoukoksi on Suomessa leimattu skinhead-liike. Tutkimuksessa oppilailta tiedusteltiin heidän suhtautumistaan skineihin.

- Pojista peräti 20 prosenttia hyväksyy skinien toiminnan ja 35 prosenttia ei hyväksy mutta antaa heille oikeuden toimia. Vain noin puolet pojista ei ehdottomasti hyväksynyt skinien toiminta, sanoo Virrankoski.

- On myös huomattava, että lukion valinneista pojista suurin osa on samaa mieltä kuin skinit tai antaa skineille oikeuden toimia. Tämä antaa viitteitä siitä, että piilorasismi on yleisempää kuin on luultu pitemmällekin koulutetun väestön keskuudessa.

Virrankoski muistuttaa, että lukiolaista tulee aikaa myöten maamme seuraavat virkamiehet ja vallankäyttäjät.

Tutkija sanoo, että rasismi ja piilorasismi on erikoisesti poikien ja miesten ongelma. Tytöt ovat hänen tutkimuksensa mukaan kilttejä ja suvaitsevaisia.


Isänmaallisuuta ja kiihkoisänmaallisuutta

Virrankosken mukaan skinimyönteiset koululaiset ovat selvästi nationalisteja.

- Näyttää siltä, että he hakevat perustelunsa toiminnalleen nationalismista - kiihkoisänmaallisuudesta. Skinikielteiset oppilaat ovat selvästi suvaitsevampia ja heillä nationalismi ohjaa heikommin toimintaa. He ovat isänmaallisia.

Tutkija korostaa, että rasismi ja sen kannattajat sekä skinit kohdistavat vihansa ja väkivaltansa maahanmuuttajiin ja ulkomaalaisiin.

- He pitävät maahanmuuttajia enemmän maahantunkeutujina, joita vastaan on käytävä symbolista sotaa.

Virrankosken tutkimus valmistuu lopullisessa muodossaan helmikuussa.

Lue myös artikkeli:

  • Joka neljäs rasismirikoksen uhri oli somali

    STT-IA
    20.10.2000


    Kotimaa -sivulle