Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Avannosta apua kolotuksiin ja stressiin



Pulahdus jäiseen veteen virkistää, poistaa stressiä ja pistää veren kiertämään, väittävät uimarit. Kerran avantouintia kokeillut jää yhä useammin koukkuun, minkä jälkeen lajista voi tulla jopa päivittäinen harrastus.


Avantouinnin terveyttä parantavista vaikutuksista on useilla henkilökohtaisia kokemuksia, vaikka viralliset tutkimustulokset puuttuvat.

Avantouinnin suosio maassamme kasvaa jatkuvasti. Helsingin seudun noin 20 avantouintipaikkaa pursuavat väkeä niin, että useimpiin saunoihin uusia kävijöitä ei enää mahdu. Ilman saunaa uijille tilaa sen sijaan piisaa.

Kaikkein suosituinta avantouinti on Tampereella, jossa on myös eniten saunoja. Pohjoisessa avantouinti on yksi turistin pyydyksistä. Saariselän tunturikeskukseen on rakennettu maailman ensimmäinen kylmäkylpylä, jossa on sadan neliömetrin avantoallas.

Suomen Gallupin tekemän selvityksen mukaan avantouintia harrastaa säännöllisesti noin kaksi prosenttia suomalaisista. Silti laji on maassamme suositumpi kuin missään muualla maailmassa.

Vähintään kerran viikossa avannossa käy 80 000 kansalaista. Kiinnostus lajia kohtaan on sen verran kovaa, että noin 350 000 uimaria on vuoden aikana kokeillut avantouintia ainakin kerran.


Nuoret naiset avantoon

Avantouinnista on tullut yhä useamman kaupunkilaisen "uraihmisen" harrastus. Useimmat avantouimarit työskentelevät alempina toimihenkilöinä.

Korkeakoulututkinnon on suorittanut 19 prosenttia. Jonkin ammatillisen koulutuksen on saanut yli puolet uimareista. Eläkeläisten osuus on noin 20 prosenttia.

Kaksi vuotta sitten tehtyyn selvitykseen verrattuna miesten kiinnostus avantouintiin on kaksinkertaistunut, ja kaikkien uimareiden keski-ikä laskenut.

Valtaosa uimareista on edelleen naisia. Heidän kiinnostuksensa on pysynyt kokonaisuudessaan ennallaan, mutta uusi uimariryhmä ovat nuoret naiset.

Kyselyn mukaan avantouimareista 64 prosenttia oli naisia ja 36 prosenttia miehiä. Uimareiden keski-ikä on 40-49 vuotta.

Useimmiten avannossa käydään noin 2-3 kertaa viikossa. Puolet uimareista käy saunassa uinnin yhteydessä. Loput käyttävät lämmintä pukukoppia tai menevät avantoon ilman saunaa.

Avannossa vietetään aikaa keskimäärin 20-40 sekuntia. Rohkeimmat sinnittelevät jäiden seassa jopa kymmenen minuuttia.

- Suurin syy avantouinnin kokeiluun on se, että ystävät houkuttelevat. Toinen houkutin on usko siihen, että jäinen vesi parantaa terveyttä. Kolmanneksi eniten ihmiset lähtevät avantoon, koska perinteinen laji koetaan extreme-lajiksi, joka on jollain lailla muotia, kertoo Suomen Ladun toiminnanjohtaja Tuomo Jantunen.


Tutkimustulokset puuttuvat

Avantouinnin vaikutuksia terveyteen ei ole tutkittu lääketieteellisesti. Asiasta on kuitenkin tehty selvityksiä, joiden mukaan avantouinti lisää vastustuskykyä ja suojaa näin esimerkiksi hengitystieinfektioilta, kuten flunssilta.

- Avantouimarit uskovat, että uinti helpottaa heidän kolotuksiaan ja särkyjään. Sanonta kuuluu, että vaivat jäävät avantoon. Monet reumaatikot kokevat saavansa uinnista apua, kertoo fysiologi Juhani Smolander invalidisäätiö Ortonista. Hänen mukaansa uinnista on uimareiden mukaan ollut apua myös ihottuma- ja astmaoireisiin.

Lajin harrastaminen on verrattain halpaa. Helsingissä ilman saunaa uiminen kylmästä pukukopista on ilmaista. Avaimen lämpimään pukukoppiin saa noin 200 markalla vuodessa.

Saunan kanssa uiminen maksaa noin parikymppiä kerralta. Uintikausi kestää lokakuun alusta toukokuun loppuun.

Suomen Latu kurssittaa uimareita. Viime vuonna Helsingissä järjestettiin 11 kurssia, joissa kaikissa oli 25 uimaria. Vuosittain lajista järjestetään myös Suomen mestaruuskilpailut.

Suomen Ladun Suomen Gallupilla teettämään avantouintia koskevaan kyselyyn vastasi 622 suomalaista. Lomakkeita jaettiin avantouintipaikoilla ympäri maata viime helmi-huhtikuun aikana.

STT-MH
27.10.2000


Ajassa -sivulle