Verkkouutiset

Sisältö
Index
Pikauutiset
Pääkirjoitus
Politiikka
Talous
Ulkomaat
Kotimaa
Kolumnit
Ajassa
Ajanviete
Päivän sää
TV-ohjelmat
Arkisto
-------------

Viikon äänestys







Kunnallis- ja eduskuntavaalit halutaan pitää erillään



Suomalaiset äänestivät laiskasti kunnallisvaaleissa. Usean vaalin putki ei kuitenkaan näytä olevan laiskuuden selitys, jos kansalaisia on uskominen: kaksi kolmesta suomalaisesta näet haluaa edelleen pitää eduskunta- ja kunnallisvaalit erillään, ilmenee Verkkouutisten Taloustutkimuksella teettämästä mielipideselvityksestä.


Taloustutkimus Oy kysyi Verkkouutisten toimeksiannosta tiistaina ja keskiviikkona runsaalta 500 suomalaiselta, kumpaa he pitävät parempana, kunnallis- ja eduskuntavaalien samanaikaista vai eriaikaista pitämistä.

Kaikista vastaajista 67 prosenttia haluaa pitää vaalit erillään. Vaalien yhdistämistä kannattaa runsas neljännes, 27 prosenttia vastaajista. Kuudelle prosentille asia on samantekevä tai he eivät ilmaise kantaansa.

Vaalien yhdistämistä kannatetaan keskimääräistä enemmän miesten ja työväestön keskuudessa. Näissä ryhmissä samanaikaisia vaaleja kannattaa 35 prosenttia vastaajista. Miehistäkin tosin selvä enemmistö, 60 prosenttia pitäisi vaalit erillään. Lähes yhtä paljon, 59 prosenttia, nykykäytäntö saa tukea työväestön piirissä.

Naisista vain joka viides haluaisi hoitaa äänestysurakan yksissä vaaleissa, kun taas kolme neljästä hellii erillisiä vaaleja.


Nuoret nykykäytännön kannalla

Ylemmissä ammattiryhmissä sekä eläkeläisten keskuudessa jako noudattaa kansan keskimääräistä mielipidettä: noin neljännes kannattaa vaalien yhdistämistä, mutta kaksi kolmesta tyytyy erillisiin vaaleihin.

Huomionarvoista on, että laiskasta äänestämisestä moitittu nuoriso kannattaa nykykäytäntöä vankemmin kuin varttunut väestönosa. 15-24-vuotiaista vain 16 prosenttia ja 25-34-vuotiaistakin vain neljännes yhdistäisi vaalit.

Nuorimmasta ikäluokasta peräti 78 prosenttia tukee nykykäytäntöä. Nuorista aikuisistakin kaksi kolmasosaa on samaa mieltä. 50-74-vuotiaista sen sijaan joka kolmas yhdistäisi vaalit ja 63 prosenttia haluaisi pitää vaalit nykykäytännön mukaisesti erillään.


Asuinpaikalla ei merkitystä

Asuinpaikalla ja sen perusteella määräytyvällä äänestyspaikalla ei näytä olevan juuri merkitystä vaalien yhdistämiseen. Uudenmaan ja Länsi-Suomen asukkaista vaalien yhdistämistä tukee 28 prosenttia, kun vastaava luku Uudenmaan ulkopuolisessa Etelä-Suomessa on 26, Itä-Suomessa 27 ja Pohjois-Suomessa 24 prosenttia.

Jako maaseutuun ja kaupunkeihin tuottaa hienoisia eroja, sillä yli 50 000 asukkaan kaupungeissa vaalien yhdistäminen saa hiukan suuremman (28 %) kannatuksen kuin muissa kaupungeissa (23 %). Muissa kunnissa vaalien yhdistäminen on vielä suurkaupunkejakin kannatetumpaa (30 %).

Puoluekannan perusteella vaalien yhdistäminen saa keskimääräistä enemmän tukea sosialidemokraattien kannattajilta. Heitä kunnallisvaaleissa äänestäneistä jopa 37 prosenttia yhdistäisi vaalit ja 61 prosenttia valitsisi mieluummin nykykäytännön.

Kokoomuksen kannattajista 69 prosenttia ja keskustaa kunnallisvaaleissa äänestäneistä peräti 74 prosenttia haluaa erilliset kunnallis- ja eduskuntavaalit.


Nukkuvien puoluekin tukee erillisvaaleja

Vaalien yhdistäminen ei saa kannatusta edes nukkuvien puolueen edustajilta. Niistä, jotka eivät äänestäneet kunnallisvaaleissa lainkaan, vain 27 prosenttia tukee vaalien yhdistämistä ja 62 nykykäytäntöä.

Nukkuvien piirissä tosin on keskimääräistä enemmän epävarmuutta, sillä joka kymmenennelle asia on samantekevä tai kanta jää ilmaisematta.

Taloustutkimus Oy kysyi kuluvan viikon tiistaina ja keskiviikkona 503 suomalaiselta: Kumpi olisi mielestänne parempi - eduskunta- ja kunnallisvaalien pitäminen samanaikaisesti vai erillään, kuten nyt?

Tutkimuksen virhemarginaali on +/- 3,5 prosenttiyksikköä.

ILPO KIURU
27.10.2000


Politiikka -sivulle