BACK
TalousSaadaksesi tuoreimman version, paina Reload -näppäintä

EVA: Globalisoituminen tarjoaa etuja Suomelle

Suomessa on EVA:n mukaan tähänastista paremmin ryhdyttävä erittelemään maailmanlaajuistumisen vaikutuksia. Globaalistumisen tarjoamat uudet mahdollisuudet on käytettävä hyväksi sen sijaan, että väistämätön kehitys koettaisiin epämääräisenä uhkana. (Päivitys 21.1.1998)

Norrback: Aasian talouskriisi tilapäinen takapakki

Kaakkois-Aasiasta vastikään palannut Eurooppa-ministeri Ole Norrback arvioi Aasian talouskriisiä tilapäiseksi ilmiöksi.
- On tosin vaikea sanoa, kauanko kriisi kestää. Joka tapauksessa Aasian merkitys talousmahtina kasvaa tulevaisuudessa, Norrback uskoo. (Päivitys 20.1.1998)

Panimoalan myynti kotimaassa ennätykseen

Kuuma kesä vauhditti panimoalan myynnin kotimaassa ennätykselliseen 724,8 miljoonaan litraan. (Päivitys 20.1.1998)

Suomen Pankkia koskevan lain muutos lausunnolle ERI:in

EMU:n edellyttämä Suomen keskuspankkilainsäädännön muutosehdotus lähti tiistaina lausunnolle Euroopan rahapoliittiseen instituuttiin ERI:in. Hallitus hyväksyi osaltaan ehdotuksen sisällön talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa. (Päivitys 20.1.1998)


Tiedon merkitys tuotantotekijänä kasvaa räjähdysmäisesti

Yritysten pääoma marssii perjantai-iltaisin kotiin, ja kysymys kuuluu, marssiiko se varmasti maanantaina takaisin? Näin pohti tiedon merkitystä tuotantotekijänä opetusministeri Olli-Pekka Heinonen avatessaan elinikäisen oppimisen seminaarin Helsingissä.

Kuluttajahinnat nousivat viime vuonna 1,2 prosenttia

Kuluttajahinnat kohosivat torstaina julkistetun Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksin mukaan viime vuonna keskimäärin 1,2 prosenttia, kun inflaatio vuotta aiemmin oli 0,6 prosenttia. Suomen Pankin rahapolitiikan mitoituksessa osoittimena käyttämä pohjainflaatio oli marraskuussa 1,2 prosenttia.

Suomalaiset löytämässä sijoitusrahastot

Suomalaiset ovat vähitellen löytämässä sijoitusrahastot uutena säästämismuotona. Osuudenomistajien määrä Suomeen rekisteröidyissä rahastoissa kasvoi viime vuoden aikana 30 000:lla.

Aasian talousihme pelkkä harhakuva?

Aasian talouskriisi on vienyt uskottavuutta niiltä lukemattomilta ennusteilta, joissa julistetaan Aasia 2000-luvun talousmahdiksi. Tyynenvaltameren talouksien viime vuosikymmenet jatkunut huikea kasvuvauhti teki monista tarkkailijoista vauhtisokeita. He eivät ole halunneet tai kyennet näkemään, mitä kaikkea kasvulukujen taakse oikeastaan kätkeytyy.

Merita: Aasian talouskriisi leikkaa maailman talouskasvua prosenttiyksiköllä

Merita-pankki uskoo Suomen talouskasvun jatkuvan varsin vahvana myös tänä vuonna, vaikka kasvu hidastuu viime vuodesta. Taloutta piristävät erityisesti rakennusalan toipuminen ja kotimaisen kysynnän nousu. Tämä näkyy työllisyyden tuntuvana paranemisena.

Euro luo maailman suurimmat finanssimarkkinat

Euron käyttöönotto vuoden 1999 alussa synnyttää ajan myötä maailman suurimman yhtenäisen yhden valuutan finanssimarkkina-alueen. Näin arvioivat Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tutkijat rahaston viime vuoden rahoitusmarkkinakatsauksessa.

Huipputekniikan pk-yrityksillä vaikeuksia löytää työntekijöitä

Huipputekniikan pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on kova pula koulutetuista työntekijöistä, sillä suuryritykset kahmivat parhaat päältä jo oppilaitoksista näyttävillä lehti-ilmoituksilla ja maineensa voimalla.

VATT:n tutkimus: 2000-luvusta vanhusten vuosisata

2000-luvusta on tulossa vanhusten vuosisata niin Suomessa kuin muissa teollisuusmaissa. Hyvä elintaso ja laadukas terveydenhoito pidentävät ihmisten elinikää samalla kun syntyvyys pysyttelee niukkana. Väestön ikääntyminen mullistaa tulevina vuosikymmeninä niin työmarkkinat, julkisen talouden kuin koko hyvinvointiyhteiskunnan.

”Ulkomaalaisomistus vaikuttaa suomalaisyritysten johtamiseen”

Lisääntyvä ulkomaalaisomistus lisää suomalaisyritysten paineita erikoistumiseen ja innovaatioihin. Se myös kannustaa liikkeenjohtoa ennen kaikkea sijoitetun pääoman tuoton kasvattamiseen, arvioi Helsingin kauppakorkeakoulun professori Risto Tainio.

Lainan sivukulut voi vähentää

Viikon verovinkki

Viikon varrelta - taloutta lyhyesti

Niinistö: Ensi vaalikaudella tuskin suurempia veronkevennyksiä. Teollisuustuotannon kasvu jatkuu. Rata: Rahoitusvalvonta säilytettävä Suomen Pankissa. Uusien asuntojen aloitukset 31 000 asuntoon. Motorola paransi tulostaan. Suomalaisilla vahva usko talouden hyvään kehitykseen. Hämäläinen: Veronalennuksille tilaa.